On k nám nepřijde, nebudeme-li si to přát !!!

Lucenarie Žamberk 2020

Stojíme na konci doby velikonoční, uzavírá ji slavnost, která připomíná dovršení toho, co zde na tomto světě vykonal Boží Syn Ježíš Kristus. Po svém vzkříšení se po čtyřicet dní setkával se svými učedníky, poučoval je o mnoha věcech, podal jim řadu důkazů, že žije, že je to on, se kterým chodili po tři roky a on je učil poznávat tajemství  Boha a jak správně žít. Pak Kristus znovu přijal postavení, které měl od počátku světa a vstoupil do nebeské slávy. Nás ale nenechal samotné, vše, co pro nás Ježíš vykonal a získal, všechny ty duchovní dary, přístup k Božskému životu, nám stále vlévá do našich srdcí skrze dar Ducha, kterého poslal své církvi. Každý věřící pouze v Duchu svatém může s vírou říci, Ježíš Kristus je Pán, Boží Syn.

            Duch svatý, třetí božská osoba je tedy darem, je Bůh, který přebývá v nás. Tam se mu mohu klanět. Sv. Pavel říká, že naše těla jsou chrámem Ducha svatého a vyzývá nás, abychom tento chrám neposkvrňovali hříchem. Duch nám zároveň dává sílu a možnosti, jak hřích překonávat. Vlévá nám správné poznání, abychom správně rozlišovali, co je dobré a co je zlé, dává také sílu naší vůli, abychom se vždy dokázali rozhodnout pro dobro a varovali se zlého. V prvé řadě nám vlévá nadpřirozenou lásku, která v nás pak vzbuzuje touhu po Bohu a touhu po konání dobra jako odpověď na lásku Boží, kterou jsme skrze Ducha poznali. Jestliže dary, které nám dává Boží Duch správně užíváme, přinášíme pak ovoce Ducha, jak o něm píše rovněž sv. Pavel. Tím ovocem je láska, radost, pokoj, naděje, věrnost, čistota, pokora, spravedlnost, vlídnost, tichost, zdrženlivost.

                        Otevřme se tedy Duchu svatému, on k nám nepřijde, nebudeme-li si to přát, jestliže jej nepozveme k sobě. Naslouchejme v tichu tomu jemného hlasu Ducha. Mějme touhu žít v každodenním těsném sepětí s Bohem, žít v Boží přítomnosti, která je také darem Ducha. Pak budeme moci žasnout, jaké změny se s námi dějí. Uvědomme si, které dary Ducha nejvíce potřebujeme a prosme o ně, protože jen ten, kdo prosí dostává.

Otče, chtěl bych dostat dary tvého Ducha. Ty si přeješ, abychom byli živou církví. Církví, která jasně odráží tvou tvář. Chceš, abychom žili tak, jak zde žil tvůj Syn Ježíš. Ty nám chceš dávat sílu i, schopnosti a dary Ducha, které tě v nás budou oslavovat. Ježíši projev svou přítomnost ve své církvi, ukaž nám svou lásku a věrnost. Dej i nám lásku k tobě, ke tvé církvi, k lidem. Dej nám milost modlitby, moudrosti, poznání, dar prorokování, uzdrav všechna zranění našich duší, která nám způsobil hřích. Dej, ať se staneme tvými blízkými přáteli.

Lucenarium fotografie.